Voor 18:00 besteld = morgen in huis!

Mondkapjes / Mondmaskers

mondkapje kopen voor bescherming en gebruikIn deze bizarre tijden zijn bijna alle mondkapjes uitverkocht. Wij hebben in samenwerking met leveranciers van ons andere bedrijf de mogelijkheid gekregen om toch grote hoeveelheden mondkapjes te kunnen leveren tegen normale prijzen.

Een mondkapje kopen (ook wel mondmasker genoemd) voor veiligheid tegen bijvoorbeeld het coronavirus of andere virussen kan direct in de webshop of op aanvraag. 

Mondkapjes bestellen? Welke typen zijn er?

 • Medische mondkapjes (chirurgische maskers: bij voorkeur 3-laags type 2)
 • FFP1, FFP2 en FFP3 mondkapjes

Welke mondkapjes zijn voldoende voor het coronavirus?

 • Kort gezegd beschermen FFP2 en FFP3 mondkapjes het beste tegen het coronavirus. Ook is de vraag naar chirurgische mondmaskers erg hoog. Deze zijn onder te verdelen in type 1, type 2 en type 2-RR. De enige chirurgische mondmaskers die enigszins een beetje beschermen zijn de 3-laags type 2 en IRR mondmaskers. Echter zijn er nog steeds verschillende berichtgevingen over de chirurgische mondmaskers. Deze sluiten bijvoorbeeld ook niet zo goed aan als een FFP2 masker. Wij bieden beide mondkapjes aan, maar adviseren wel zoveel mogelijk de FFP2 mondkapjes te kopen voor een zo goed mogelijke bescherming. Alle FFP3 zijn momenteel wereldwijd uitverkocht.

Kan ik een mondkapje vaker gebruiken?

 • Ieder mondkapje moet je zien als ‘wegwerpmondkapje’. Dit komt omdat bepaalde virussen en bacteriën op de buitenkant van het mondkapje kunnen zitten. Vele medisch personeel hebben zichzelf besmet door niet frequent genoeg hun mondkapje te wisselen en weg te gooien. Let hier dus goed op!

Mondkapje bestellen? Let hier op:

 • Wil je een FFP mondmasker of een 3-laags type 2 chirurgisch mondmasker?
 • Je kunt beter meer mondkapjes kopen dan je denkt of inschat. Het beste is namelijk om ieder kapje na gebruik weg te gooien. Ziekenhuizen als Erasmus gebruiken wel tot 20.000 mondkapjes per dag! Veiligheid eerst!
 • Overweeg om een groter aantal mondkapjes te kopen voor zowel gezinsleden, als collega’s. Mocht iemand in je directe omgeving toch besmet zijn, is de kans ook groot dat jij besmet raakt via je handen. Denk aan het aanraken van deurklinken, wc-bril, wc-papier, pennen, toetsenborden, bestek etc. Het coronavirus kan zelfs tot 3 dagen leven op metaal, tot 2 dagen leven op karton en tot 3 dagen leven op plastic. Wees dus gewaarschuwd.

Waarschuwing: wat gaat er momenteel vaak mis in ziekenhuizen?

Er wordt in sommige ziekenhuizen gevraagd of met de FFP2 maskers kunnen hergebruiken door deze eenmalig te steriliseren. Daarna worden ze wel weggegooid. Dit is echter zwaar af te raden i.v.m. een verhoogd besmettingsgevaar voor zowel het personeel als voor de patiënten. Pas op hiermee!

Hoe gebruikt u een mondmasker hygiënisch?

 1. Zorg voor schone handen welke bij voorkeur steriel zijn door het gebruik van desinfecterende alcohol en gel.
 2. Zet het mondkapje op je gezicht zonder de binnenkant aan te raken. Trek tegelijkertijd de elastiekjes over je hoofd.
 3. Zorg dat het mondmasker goed aansluit op je neus en mond
 4. Open het masker en vorm het ijzerdraad om je neus wat voor een goede aansluiting moet zorgen.
 5. Plaats de bovenkant van het masker net onder je neusbotje. Druk het masker met beide handen tegelijk aan weerskanten aan (van boven naar beneden).
 6. Controleer of het masker goed aansluit.

Mondkapje afdoen? Let op besmetting!

Zelfs in medische instellingen gaat het op en af doen van mondkapjes niet altijd zoals het hoort.  Hieronder vindt je een stappenplan voor het op de juiste manier afdoen van een mondkapje of mondmasker:

Stappenplan:

 1. Doe eerst de handschoenen uit.
 2. Desinfecteer de handen. Doe nu pas het mondkapje af.
 3. Buig het gezicht naar voren.
 4. Pak beide elastieken met beide handen en trek de elastiekjes over het hoofd. Let op dat daarbij gezicht en masker niet worden aangeraakt.
 5. Gooi het gezichtsmasker direct weg in een bij voorkeur een afgesloten afvalbak.
 6. Was tot slot direct de handen of desinfecteer de handen met alcohol of hiervoor aangewezen desinfecterende doekjes.